Citrusiniai vaisiai turi vitamino C, kuris ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir apsaugo ląsteles nuo neigiamo aplinkos poveikio ir kovoja su ankstyvu senėjimu. Citrusiniai vaisiai slopina bakterijų bei grybelių vystymąsi. Citrusiniai vaisiai labai naudingi sergantiems cukriniu diabetu, nes pagerina organizmo medžiagų apykaitą. |
Džiovinti ananasai turi daug kalio ir magnio, geležies ir cinko, B grupės vitaminų ir ląstelienos. Ananasai turi savybę skystinti kraują, kuris padeda mažinti ne tik kraujospūdį, bet ir daugelio pavojingų ligų riziką: insulto, trombozės, miokardo infarkto, aterosklerozės ir t. t. Be to, ananasai padeda esant inkstų ir širdies negalavimams, taip pat padeda atsikratyti patinimų.
Ananasai turi tik 48 kcal. |
Saulėgrąžų sėklos yra puikus vitamino E šaltinis. Vitaminu D jos yra turtingesnės nei menkės kepenų aliejus. 100 g sėklų yra 311 mg magnio – 6 kartus daugiau, nei ruginėje duonoje.
Dygstančiose saulėgrąžų sėklose susidaro kelis kartus daugiau gyvybiškai būtinų mikroelementų, fermentų, vitamin A, B1, B2, D, E, F ir K, nei užaugusiame augale. |
Linų sėklose yra vertingų polinesočiųjų riebalų rūgščių, tokių kaip omega–3, omega–6 ir omega-9, vitaminų A, E ir F ir lignano. Omega -3 šiose sėklose yra daugiau, nei žuvų taukuose.
Daigintų sėklų maistinė vertė yra didesnė dėl didesnio vitaminų kiekio.
Vartojant linų sėklas kaip maisto produktą, išsiskiria gleivės, kurios apsaugo mūsų virškinimo traktą nuo opų susidarymo, gastrito ir kitų uždegimų procesų.
Linų sėklos – aktyvusis sorbentas, kuris efektyvesnis, nei aktyvinta anglis. |