Razinos – džiovinti vynuogių vaisiai, kuriuose po džiovinimo naudingos savybės sustiprėja kelis kartus. Jos yra vienos iš naudingiausių džiovintų vaisių rūšių.
Razinose yra magnio, kalio, geležies, boro, antioksidantų, baltymų, tiamino, niacino, azotinių medžiagų, vitaminų B1, B2, B5.
Razinos labai naudingos nėščioms moterims, kurioms trūksta hemoglobino ir geležies. Geležies trūkumas ir mažas hemoglobino kiekis kraujyje turi blogą poveikį mitybai ir vaisiaus vystymuisi. |
Citrusiniuose vaisiuose esantis vitaminas C stiprina imuninę sistemą, saugo ląsteles nuo neigiamo aplinkos poveikio ir kovoja su ankstyvu senėjimu.
Citrusiniai vaisiai naikina arba slopina bakterijų ir grybelių augimą ir dauginimąsi. Jie labai naudingi sergantiems cukriniu diabetu, nes pagerina organizmo medžiagų apykaitą. |
Saulėgrąžų sėklos yra puikus vitamino E šaltinis. Vitaminu D jos turtingesnės už menkės kepenų aliejų. 100 g sėklų yra 311 mg magnio – 6 kartus daugiau nei ruginėje duonoje.
Dygstančiose saulėgrąžų sėklose susidaro kelis kartus daugiau gyvybiškai būtinų mikroelementų, fermentų, vitaminų A, B1, B2, D, E, F ir K, nei užaugusiame augale. |
Linų sėklose yra vertingų polinesočiųjų riebalų rūgščių omega–3, omega–6 ir omega-9, vitaminų A, E ir F ir lignano. Omega -3 šiose sėklose yra daugiau nei žuvų taukuose.
Daigintų sėklų maistinė vertė yra didesnė, nes didėja vitaminų kiekis.
Vartojant linų sėklas kaip maisto produktą, išsiskiria gleivės, kurios apsaugo virškinimo traktą nuo opų susidarymo, gastrito ir kitų uždegiminių procesų.
Linų sėklos – aktyvusis sorbentas, efektyvesnis, nei aktyvinta anglis. |