Linų sėklose yra vertingų polinesočiųjų riebalų rūgščių, tokių kaip omega–3, omega–6 ir omega-9, vitaminų A, E ir F ir lignano. Omega -3 šiose sėklose yra daugiau nei žuvų taukuose.
Daigintų sėklų maistinė vertė yra didesnė, nes didėja vitaminų kiekis.
Vartojant linų sėklas kaip maisto produktą, išsiskiria gleivės, kurios apsaugo mūsų virškinimo traktą nuo opų susidarymo, gastrito ir kitų uždegimų procesų.
Linų sėklos – aktyvusis sorbentas, kuris efektyvesnis, nei aktyvinta anglis. |
Sezamo sėklas 60-čia procentų sudaro aliejus, kuriame yra tokoferolių, taip pat yra eterinių aliejų, organinių rūgščių, sočiųjų ir polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, daug trigliceridų, fosforo, magnio, geležies, cinko, vario, vitaminų B, A, E, PP.
Sezamas mažina cholesterolio kiekį kraujyje, neleidžia onkologinėms ligoms plėtotis. Sezamas pagerina nagų, plaukų būklę, turi teigiamą poveikį žmogaus kraujo sudėčiai. |
Morkose yra vitaminų B, PP, C, E ir K, karotino, kuris žmogaus organizme virsta vitaminu A. Jos pasižymi dideliu kiekiu mineralų: kalio, geležies, magnio, kobalto, vario, jodo, cinko, chromo, nikelio ir kitų.
Morkas naudinga vartoti turint kepenų, širdies ir kraujagyslių sistemų, inkstų, skrandžio veiklos sutrikimų, sergant mažakrayjyste ir artritu. |