Džiovinti abrikosai negali pasigirti vitaminų gausa, bet mineralų – kalio, magnio, kalcio, geležies ir fosforo – yra žymiai daugiau nei šviežiuose abrikosuose. Džiovintuose abrikosuose yra daug organinių rūgščių ir pektino, kurie efektyviai pašalina iš organizmo sunkiuosius metalus ir radionuklidus. Saldumo džiovintiems abrikosams suteikia didelis kiekis gliukozės, sacharozės ir fruktozės. Jų bendra dalis gali būti daugiau nei 80 proc.
Abrikosai turi daug kalio, todėl juos vartodami papildote šiuo svarbiu mikroelementu visą širdies ir kraujagyslių sistemą. Ypač naudingi abrikosai sergant aritmija, miokardo infarktu ir aukštu kraujo spaudimu. Kalio druskos dėka valosi inkstai ir taip pasišalina nenaudingi skysčiai iš organizmo, todėl naudinga žmonėms, sergantiems inkstų ligomis.
Abrikosuose yra daug fosforo ir magnio, kurie pagerina smegenų veiklą bei atmintį.
Iš šio vaisiaus į organizmą absorbuojama daug geležies, todėl rekomenduojama šį vaisių valgyti esant anemijos negalavimui ir toksikozei nėštumo metu.
Švieži ir džiovinti abrikosai padeda laisvinti vidurius, todėl yra vertingas užkandis vaikams, turintiems virškinimo negalavimų. Augalinis pluoštas, esantis džiovintuose abrikosuose, padeda išvalyti žarnyną.
Abrikosuose yra beta-karotino (vitamino A), kuris suteikia vaisiui ryškią oranžinę spalvą, padeda pagerinti regėjimą ir odos būklę.
Šiuose vaisiuose yra flavonoidų, kurie padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, ypač kenčiantiems nuo išsiplėtusių venų. Pektinas padeda išvalyti toksinus, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
Abrikosai padeda susidoroti su lėtine intoksikacija. Šis vaisius labai naudingas žmonėms, dirbantiems pavojingoje aplinkoje chemijos pramonės įmonėse, taip pat ir miestiečiams, kurių aplinkoje yra daug smogo ir išmetamųjų dujų.
Džiovintais abrikosais galite mėgautis OMEGAFUL duonelėse: