Apelsinai ir citrinos

Labiausiai vertingas vitaminas citrusiniuose vaisiuose – vitaminas C, kuris ne tik stiprina imuninę sistemą, bet ir apsaugo ląsteles nuo neigiamo aplinkos poveikio ir kovoja su ankstyvu senėjimu.

Šiuose vaisiuose yra ne tik askorbo rūgšties, juose yra gausu B grupės vitaminų, kurie padeda įveikti nemigą, odos ir plaukų problemas bei pakelia nuotaiką. B grupės vitaminai taip pat turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių veiklai. Citrusiniai vaisiai turi fitoncidų – medžiagų, kurios naikina arba slopina bakterijų ir grybelių augimą ir vystymąsi.

Iš visų citrusinių vaisių apelsinai yra turtingiausi vitaminais. Jie nė kiek nenusileidžia citrinoms vitamino C kiekiu, be to gali pasigirti gerokai didesniu B grupės vitaminų kiekiu. Vaisiaus spalva rodo, kad jame taip pat yra vitamino A, kuris yra būtinas geram regėjimui ir sveikai odai. Šiame vaisiuje yra daug pektino, kuris turi teigiamą poveikį virškinimo sistemai. Natūralus cukrus apelsinuose yra naudingas smegenų veiklai.

Viena iš labiausiai naudingų apelsinų dalių – odelė. Būtent joje yra daugiausiai vitamino C, flavonoidų ir tvirtų plaušų, kurie turi teigiamą poveikį virškinimo traktui. Pluoštai sukuria sotumo jausmą, jie išsipučia ir padeda pašalinti angliavandenius. Apelsinų aliejus puikiai gydo burnos ligas.

Senovėje apelsinai buvo naudojami opų ir žaizdų gydymui, kadangi jame esatis fitoncidas naikina mikrobus. Tradiciškai apelsinai naudojami profilaktiškai ir avitaminozės gydymui, sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, prie lėtinio vidurių užkietėjimo.

Nuo seniausių laikų peršalimo arba gripo simptomams mažinti žmonės naudoja citriną kaip vaistą. Sergant cukriniu diabetu itin tinka vartoti citriną, nes ji labai pagerina organizmo medžiagų apykaitą. Citrinos žievelės kvapas padeda atsipalaiduoti, sumažinti stresą bei nuovargį.

Teigiama, kad citrusiniai vaisiai gali sumažinti kai kurių piktybinių ligų – burnos, ryklės ir gerklų bei skrandžio vėžio – riziką. Cheminiai junginiai limonoidai vaidina svarbų vaidmenį kovojant su odos vėžiu, plaučių, krūties, burnos, skrandžio ir storosios žarnos negalavimais.

Mėgaukitės šviežiai džiovintais apelsinais ir citrinomis „Omegaful“ duonelėse: