Saulėgrąžų sėklose yra baltymų, riebalų, amino rūgščių, vitaminų E ir C, karotino ir B grupės vitaminų. Saulėgrąžų sėklos vitaminu D yra turtingesnės nei menkės kepenų aliejus. 100 g sėklų yra 311 mg magnio – 6 kartus daugiau nei ruginėje duonoje. 50-60 g sėklų yra lygiavertės 25-30 g saulėgrąžų aliejaus ir visiškai patenkina nesočiųjų riebiųjų rūgščių ir vitamino E organizmo poreikius.
Saulėgrąžų sėklos yra puikus vitamino E šaltinis. Vitaminas E neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie gali pakenkti ląstelių struktūrai ir riebalų molekulėms. Vitaminas E turi didelį priešuždegiminį poveikį, padeda sumažinti astmos, reumatoidinio artrito ir osteoartrito simptomus. Šis vitaminas taip pat padeda sumažinti gaubtinės žarnos vėžio riziką, širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimą, palengvina menopauzės simptomus, taip pat sumažina diabeto komplikacijų atsiradimą.
Šiose sėklose yra vitamino A, kuris yra naudingas regėjimui ir odos jaunatviškumui išsaugoti. B grupės vitaminai padeda mums kovoti su pleiskanomis ir spuogais, padeda apsaugoti nuo depresijos ir nemigos. Vitaminas D skatina geresnį kalcio įsisavinimą, kad mūsų kaulai būtų stiprūs. Fitosteroliai sėklose sumažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina imuninę sistemą ir sumažina tam tikrų vėžio formų riziką.
Šios sėklos gali padėti užkirsti kelią aterosklerozės, miokardo infarkto, širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms, taip pat gerina kepenų ir tulžies takų veiklą.
Maždaug 20 % saulėgrąžų sėklų baltymų yra sudaryti iš amino rūgščių. Jose yra labai naudingos amino rūgšties – triptofano. Ši amino rūgštis yra susintetinama į laimės hormoną serotoniną ir miego hormoną melatoniną. Papildomas triptofanas padeda sumažinti nervinę įtampą, pagerina nuotaiką, normalizuoja miegą.
Dėl didelio vitaminų ir mineralų kiekio, saulėgrąžų sėklos suteikia sveikatos ir grožio jūsų plaukams, odai ir nagams.
Gydytojai ir mitybos specialistai teigia, kad daigintas sėklas naudinga valgyti, nes jose yra daug biologiškai aktyvių medžiagų ir vitaminų, kurie padeda stiprinti organizmo apsaugą ir užkirsti kelią nervų ir endokrininės sistemos, širdies, plaučių, skrandžio ir kitų gyvybiškai svarbių organų ligoms.
OMEGAFUL duonelėse yra naudojamos daigintos ir nedaigintos saulėgrąžų sėklos, vis tik didžioji dalis sėklų yra daiginamos.
Saulėgrąžų sėklų yra šiose duonelėse: