Linų sėklose yra vertingų polinesočiųjų riebalų rūgščių, tokių kaip omega–3, omega–6 ir omega-9, vitaminų A, E ir F ir lignano. Omega -3 šiose sėklose yra daugiau nei žuvų taukuose.
Daigintų sėklų maistinė vertė yra didesnė, nes didėja vitaminų kiekis.
Vartojant linų sėklas kaip maisto produktą, išsiskiria gleivės, kurios apsaugo mūsų virškinimo traktą nuo opų susidarymo, gastrito ir kitų uždegimų procesų.
Linų sėklos – aktyvusis sorbentas, kuris efektyvesnis, nei aktyvinta anglis. |
Morkose yra vitaminų B, PP, C, E ir K, karotino, kuris žmogaus organizme virsta vitaminu A. Jos pasižymi dideliu kiekiu mineralų: kalio, geležies, magnio, kobalto, vario, jodo, cinko, chromo, nikelio ir kitų.
Morkas naudinga vartoti turint kepenų, širdies ir kraujagyslių sistemų, inkstų, skrandžio veiklos sutrikimų, sergant mažakraujyste ir artritu. |
Svogūnai stimuliuoja apetitą ir gerina virškinimą bei organizmo tonusą, turi antiseptinį, antimikrobinį, antibakterinį, prieš uždegiminį, anti diabetinį ir anti sklerozinį poveikį. |
Paprikoje yra daug vitamino C, vitaminų A, B1, B2. Jose taip pat yra eterinių aliejų, azotinių medžiagų. Paprika padeda reguliuoti virškinimą ir kraujospūdį, mažina cholesterolio ir trigliceridų kiekį organizme. |
Džiovintuose obuoliuose yra daug vitaminų ir mineralų: ląstelienos, organinių rūgščių, kalio, geležies. Vitaminų B ir C derinys turi įtakos jūsų odos išvaizdai ir padeda raumenims atsigauti nuo perkrovos ar traumų.
Džiovinti obuoliai vaikams yra puiki alternatyva saldainiams ir kitiems saldumynams. Juose daug vitaminų ir mineralų. |