Morkose yra vitaminų B, PP, C, E ir K, karotino, kuris žmogaus organizme virsta vitaminu A. Jos pasižymi dideliu kiekiu mineralų: kalio, geležies, magnio, kobalto, vario, jodo, cinko, chromo, nikelio ir kitų.
Morkas naudinga vartoti turint kepenų, širdies ir kraujagyslių sistemų, inkstų, skrandžio veiklos sutrikimų, sergant mažakraujyste ir artritu. |
Svogūnai stimuliuoja apetitą ir gerina virškinimą, organizmo tonusą. Ši daržovė turi antiseptinį, antibakterinį, prieš uždegiminį, anti diabetinį ir anti sklerozinį poveikį. |
Paprikoje yra daug vitamino C, vitaminų A, B1, B2. Jose taip pat yra eterinių aliejų, azotinių medžiagų. Paprika padeda apsaugoti nuo virškinimo sutrikimų, reguliuoti kraujospūdį ir mažinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį organizme. |
Linų sėklose yra vertingų polinesočiųjų riebalų rūgščių, tokių kaip omega–3, omega–6 ir omega-9, vitaminų A, E ir F ir lignano. Omega -3 šiose sėklose yra daugiau nei žuvų taukuose.
Daigintų sėklų maistinė vertė yra didesnė, nes didėja vitaminų kiekis.
Vartojant linų sėklas kaip maisto produktą, išsiskiria gleivės, kurios apsaugo mūsų virškinimo traktą nuo opų susidarymo, gastrito ir kitų uždegimų procesų.
Linų sėklos – aktyvusis sorbentas, kuris efektyvesnis, nei aktyvinta anglis. |