Saulėgrąžų sėklos yra puikus vitamino E šaltinis. Vitaminu D jos turtingesnės net už menkės kepenų aliejų. 100 g sėklose yra 311 mg magnio – 6 kartus daugiau nei ruginėje duonoje.
Daigintose saulėgrąžų sėklose susidaro kelis kartus daugiau gyvybiškai būtinų mikroelementų, fermentų, vitaminų A, B1, B2, D, E, F ir K, nei užaugusiame augale. |
Linų sėklos vertingų polinesočiųjų riebalų rūgščių, tokių kaip omega–3, omega–6 ir omega – 9.Omega -3, yra daugiau nei žuvų taukuose. Daigintose saulėgrąžų sėklose yra daugiau vitaminų, todėl jų maistinė vertė aukštesnė.
Vartojant linų sėklas kaip maisto produktą, išsiskiria gleivės, kurios apsaugo virškinimo traktą nuo opų susidarymo, gastrito ir kitų uždegiminių procesų. Linų sėklos – aktyvusis sorbentas, kuris efektyvesnis, nei aktyvinta anglis. |
Svogūnai stimuliuoja apetitą ir gerina virškinimą ir organizmo tonusą, turi antiseptinį, antibakterinį, priešuždegiminį, antidiabetinį ir antisklerozinį poveikį.
Kanapių sėklose polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 yra tris kartus daugiau nei jūros gėrybėse. Kanapės mažina cholesterolio kiekį kraujyje, susirgimo ateroskleroze riziką. Jas vartojant mažėja susirgimų kraujagyslių ir širdies ligomis rizika. |