Linų sėmenų sėklos

Linų sėmenis vartojo dar Mesopotamijos gyventojai 5000 m. pr. Kr., o lotyniškas linų sėmenų pavadinimas (Linum usitatissimum L.) reiškia „labai naudingas“. Taigi, kas jose yra naudinga?

Nuo seniausių laikų linų sėmenų sėklos buvo laikomos vaistu nuo daugelio negalavimų. Ir nenuostabu, nes šiose mažose sėklose yra labai daug naudingų medžiagų – antioksidantų, mineralų, vitaminų. Linų sėklų nuostabių savybių sąrašas gali būti ilgas, nes jos to vertos.

Linų sėklose yra vertingų polinesočiųjų riebalų rūgščių omega–3, omega–6 ir omega–9, be kurių normali organizmo veikla yra tiesiog neįmanoma. Ypač daug šiose sėklose yra rūgšties omega-3 – net daugiau nei žuvų taukuose. Be to, daugelis linų sėmenų sėklų skaidulų turi vitaminų A, E ir F bei lignano – „augalų hormono“, kuris, kaip manoma, trukdo vystytis vėžiui. Naujausi moksliniai tyrimai parodė, kad linų sėklos – aktyvusis sorbentas, kuris efektyvesnis, nei aktyvinta anglis. Linų sėmenys kompensuoja seleno trūkumą organizme. Selenas apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų atsiradimo – kenksmingų dalelių, kurios sukelia onkologines ligas.

Surinkdamos toksinus, linų sėmenų sėklos juos pašalina iš organizmo, gerina virškinimo trakto darbą ir normalizuoja medžiagų apykaitą. Tai puikus ląstelienos ir baltymų šaltinis. Vartojamos su maisto produktais linų sėmenų sėklos išskiria gleives, kurios padeda apsaugoti virškinimo traktą nuo opų susidarymo, gastrito ir kitų uždegimų. Linų sėklos, pasak gydytojų, dėl didelio kiekio gleivių yra minkštiklis, turintis apsauginį poveikį nuo dirginimo ir uždegimo stemplės gleivinėje, virškinimo trakte.

Šios sėklos skatina žarnyno veiklą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir nutukimo. Storojoje žarnoje sėklos išbrinksta ir atlaisvina vidurių užkietėjimą, palengvina suvirškinto maisto likučių pašalinimą. Linų sėmenų sėklos padidina virškinimo sulčių ir išskyrų išsiskyrimą kasoje. Tuo pačiu, jos padeda normalizuoti insulin kiekį  ir sumažinti cukraus kiekį kraujyje.

Linų sėmenys padeda gerinti smegenų funkciją, didina organizmo atsparumą ligoms. Jie taip pat turi teigiamą poveikį odai ir naudojami kosmetikos pramonėje.