Abrikosai turi daug kalio – švieži vaisiai 305 mg %, džiovinti – iki 1717 mg%. Jų vartojimas itin svarbus užpildant šiuo svarbiu mikroelementu širdies ir kraujagyslių sistemą. Kalio druskos dėka valosi inkstai ir taip pasišalinami nenaudingi skysčiai iš organizmo.
Tiek švieži, tiek džiovinti abrikosai padeda suminkštinti vidurius, todėl yra neįkainojamas užkandis vaikams, sergantiems virškinimo sutrikimais. Augalinis pluoštas, esantis džiovintuose abrikosuose, padeda išvalyti žarnyną. |
Saulėgrąžų sėklos yra puikus vitamino E šaltinis. Vitaminu D jos turtingesnės net už menkės kepenų aliejų. 100 g sėklų yra 311 mg magnio – 6 kartus daugiau nei ruginėje duonoje.
Dygstančiose saulėgrąžų sėklose susidaro kelis kartus daugiau gyvybiškai būtinų mikroelementų, fermentų, vitaminų A, B1, B2, D, E, F ir K, nei užaugusiame augale. |
Linų sėklose yra vertingų polinesočiųjų riebalų rūgščių omega–3, omega–6 ir omega-9, vitaminų A, E ir F ir lignano. Omega -3 šiose sėklose yra daugiau nei žuvų taukuose.
Daigintų sėklų maistinė vertė yra didesnė, nes didėja vitaminų kiekis.
Vartojant linų sėklas kaip maisto produktą, išsiskiria gleivės, kurios apsaugo virškinimo traktą nuo opų susidarymo, gastrito ir kitų uždegiminių procesų. Linų sėklos – aktyvusis sorbentas, kuris efektyvesnis, nei aktyvinta anglis. |