Migdoluose yra didelis kiekis vitamino E, kuris neleidžia ląstelėms per anksti senti ir apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos. Migdolų riešutų nauda apčiuopiama sergant akmenlige, jie padeda pašalinti smėlį iš inkstų, taip pat normalizuoja kepenų ir blužnies darbą, valo kraują.
Migdolų riešutai tarnauja kaip natūralus analgetikas ir turi antitraukulinių savybių. |
Morkose yra vitaminų B, PP, C, E ir K, karotino, kuris žmogaus organizme virsta vitaminu A. Jos pasižymi dideliu kiekiu mineralų: kalio, geležies, magnio, kobalto, vario, jodo, cinko, chromo, nikelio ir kitų.
Morkas naudinga vartoti turint kepenų, širdies ir kraujagyslių sistemų, inkstų, skrandžio veiklos sutrikimų, sergant mažakraujyste ir artritu. |
Saulėgrąžų sėklos yra puikus vitamino E šaltinis. Vitaminu D jos yra turtingesnės nei menkės kepenų aliejus. 100 g sėklų yra 311 mg magnio – 6 kartus daugiau nei ruginėje duonoje.
Dygstančiose saulėgrąžų sėklose susidaro kelis kartus daugiau gyvybiškai būtinų mikroelementų, fermentų, vitaminų: A, B1, B2, D, E, F ir K, nei užaugusiame augale. |
Linų sėklose yra vertingų polinesočiųjų riebalų rūgščių, tokių kaip omega–3, omega–6 ir omega-9, vitaminų A, E ir F ir lignano. Omega -3 šiose sėklose yra daugiau nei žuvų taukuose.
Daigintų sėklų maistinė vertė yra didesnė, nes didėja vitaminų kiekis.
Vartojant linų sėklas kaip maisto produktą, išsiskiria gleivės, kurios apsaugo mūsų virškinimo traktą nuo opų susidarymo, gastrito ir kitų uždegimų procesų.
Linų sėklos – aktyvusis sorbentas, kuris efektyvesnis, nei aktyvinta anglis. |